Verhuur 1-op-1

We verhuren vastgoed via een openbaar selectieproces. Is er maar 1 serieuze kandidaat? Dan maken we soms 1-op-1-afspraken.

Op deze pagina maken we onze plannen voor 1-op-1-verhuur bekend (bekendmakingen). Bent u het niet eens met een plan? U leest dan in de bekendmaking hoe en tot wanneer u dit ons kunt laten weten.


Bekendmaking van het plan om een vaststellingsovereenkomst te sluiten met de huidige huurder

Datum bekendmaking: 16 april 2024
Reageren kan tot en met: 6 mei 2024

Adres: Vredenburg 40
Gebouw: Gemeente Utrecht, sectie C, nummer 8119

Korte toelichting

We verhuren het gebouw aan het Vredenburg 40 sinds 2016 aan Social Impact Factory B.V. (SIF). We zijn van plan een vaststellingsovereenkomst met SIF te sluiten.

In de huurovereenkomst staat een voorkeursrecht tot uitgifte in erfpacht. Hierin staat dat partijen op 1 januari 2021 de waarde van het recht van erfpacht moeten laten vaststellen. Over deze waarde zijn partijen het niet eens geworden. Om dit op te lossen willen wij en SIF een vaststellingsovereenkomst aangaan. In de vaststellingsovereenkomst staat dat SIF afziet van het voorkeursrecht tot uitgifte in erfpacht, in ruil waarvoor de huurovereenkomst vanaf 1 januari 2027 wordt verlengd. De huurovereenkomst eindigt automatisch op 31 december 2041, tenzij de huurovereenkomst eerder door SIF wordt opgezegd. Ook maken we in de vaststellingsovereenkomst nieuwe afspraken over de huurprijs, (groot) onderhoud en door de huurder te verrichten investeringen.

Wij vinden dat het Didam arrest niet op de onderhavige situatie van toepassing is. Wordt de vaststellingsovereenkomst niet gesloten? Dan komt het gebouw aan de Vredenburg 40 namelijk niet vrij op de markt. Het gebouw kan in dat geval niet aan een ander verhuurd worden. Voor de volledigheid willen wij het sluiten van deze vaststellingsovereenkomst kenbaar maken.

Geldt het Didam arrest toch wel? Dan vinden wij dat SIF de enige serieuze gegadigde is.

SIF is de enige geschikte kandidaat om een vaststellingsovereenkomst mee te sluiten omdat:

  • Het gebouw al aan SIF wordt verhuurd. Sluiten we de vaststellingsovereenkomst niet? Dan gelden de afspraken uit de huurovereenkomst. Wij moeten de onroerende zaak in dat geval (alsnog) aan SIF in erfpacht uitgeven. Wij moeten deze afspraak nakomen. Het gehuurde komt in dat geval dus niet op de markt.
  • Het sluiten van de vaststellingsovereenkomst met SIF een geschil oplost. In de vaststellingsovereenkomst staat dat het voorkeursrecht tot uitgifte in erfpacht niet meer geldt. Wij willen het gebouw niet langer in erfpacht uitgeven en willen het in (volledige) eigendom  behouden. Wij kunnen zo’n afspraak over het gebouw aan Vredenburg 40 alleen met SIF maken.
  • In de vaststellingsovereenkomst nieuwe afspraken staan over (groot) onderhoud en de (grote) investeringen die SIF moet doen. En dat SIF voldoende tijd moet hebben om haar investeringen terug te verdienen.
  • SIF de zittende huurder is en al investeerde in het gebouw aan de Vredenburg 40.

[OPTIE 1: EERST REAGEREN] 
Bent u het niet eens met het plan om een vaststellingsovereenkomst te sluiten met de huidige huurder? Laat ons dit dan weten voor 6 mei 2024, 23.59 uur. Stuur een e-mail aan vastgoedgunningen@utrecht.nl met de reden(en) waarom u het er niet mee eens bent. Als onderwerp zet u in de e-mail: 'Reactie op plan vaststellingsovereenkomst SIF'. 

Bent u te laat met uw e-mail? Dan mogen we de vaststellingsovereenkomst sluiten met de huidige huurder. Uw rechten zijn dan verwerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat u geen proces meer kunt starten. Ook kunt u geen schadevergoeding eisen of kosten aan ons terugvragen.

We beoordelen uw reactie.  

Er zijn dan 2 situaties mogelijk:  

  1.  Wij zijn het met uw reactie eens. Dit betekent dat we opnieuw nadenken over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst met de huidige huurder. 
  2.  Wij zijn het niet eens met uw reactie. In dat geval kunt u binnen 20 dagen opnieuw laten weten dat u het niet eens bent met ons plan voor het sluiten van een vaststellingsovereenkomst met de huidige huurder. U doet dat door een kort geding tegen ons te starten. 

Hebben wij binnen 20 dagen geen dagvaarding (oproep om voor de rechter te verschijnen) gekregen voor een kort geding? Dan mogen wij een vaststellingsovereenkomst sluiten met de huidige huurder. Uw rechten zijn dan verwerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat u geen proces meer kunt starten. Ook kunt u geen schadevergoeding eisen of kosten aan ons terugvragen. 

Hebt u vragen? Stuur een e-mail naar vastgoedgunningen@utrecht.nl.


Plan om de tijdelijke verhuur van een stuk grond nabij Woudwetering te verlengen

Datum bekendmaking: 10 april 2024
Reageren kan tot en met: 30 april 2024

Adres: nabij Woudwetering in Utrecht
Stuk grond: Gemeente Catharijne, sectie A, nummer 2653
Grootte: circa 60m²
Waar: Tegenover de Woudwetering 3-5 in Utrecht

Korte toelichting

We zijn van plan om de tijdelijke verhuur van dit stuk grond aan Bouwbedrijf aan de Stegge Twello B.V. (hierna: het Bouwbedrijf) te verlengen. Het Bouwbedrijf zal dit alleen tijdelijk gebruiken als parkeerplaats voor het bouwpersoneel.

We vinden het Bouwbedrijf de enige geschikte kandidaat, omdat:

  • Het Bouwbedrijf verricht bouwwerkzaamheden op de naastgelegen bouwkavel, kadastraal bekend gemeente Catharijne, sectie A, nummer 2662, waarvoor zij behoefte hebben aan een tijdelijk parkeerterrein voor het bouwpersoneel.
  • Op de naastgelegen bouwkavel en in de omgeving bevindt zich onvoldoende ruimte voor een parkeerplaats voor het bouwpersoneel van het Bouwbedrijf.
  • Het perceel voor de tijdelijke parkeerplaatsen bevindt zich aan de overkant van de bouwkavel.
  • Het Bouwbedrijf huurt dit stuk grond al tijdelijk van de gemeente.

We hebben objectieve, redelijke en toetsbare eisen gebruikt, die goed te controleren zijn. Als gemeente mogen we hier voor een groot deel ook zelf over beslissen (beleidsvrijheid).

Bent u het niet eens met de verhuur die wij van plan zijn? U kunt ons dit tot en met 30 april 2024 laten weten. Stuur een e-mail aan: vastgoedgunningen@utrecht.nl met de reden(en) waarom u het er niet mee eens bent. Als onderwerp zet u in de e-mail: 'Reactie op plan verlenging tijdelijke verhuur stuk grond nabij Woudwetering'.

Bent u te laat met uw e-mail? Dan mogen we de tijdelijke verhuur van het stuk grond verlengen. Uw rechten zijn dan verwerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat u geen proces meer kunt starten. Ook kunt u geen schadevergoeding eisen of kosten aan ons terugvragen.

De gemeente zal uw reactie beoordelen. 

Er zijn dan 2 situaties mogelijk.

  1. Wij zijn het met uw reactie eens. Dit betekent dat de gemeente opnieuw zal nadenken over de verhuur aan het Bouwbedrijf.
  2. Wij zijn het niet eens met uw reactie. In dat geval kunt u binnen 20 kalenderdagen opnieuw laten weten dat u het niet eens bent met ons plan voor verhuur aan het Bouwbedrijf. Dit doet u door een kort geding te starten tegen de gemeente. 

Hebben wij binnen die 20 dagen geen dagvaarding gekregen voor een kort geding? Dan mogen wij het gebouw/stuk grond verhuren aan het Bouwbedrijf. U kunt in dat geval geen proces meer starten. Ook kunt u geen schadevergoeding eisen of kosten aan ons vragen. 


Bij vragen, neem contact via vastgoedgunningen@utrecht.nl.


Het Mobiliteitsbedrijf is een samenwerking tussen de gemeente en verschillende grondeigenaren in Merwede die daar gaan bouwen. Voor de wijk Merwede is een mobiliteitsconcept vastgesteld. Het Mobiliteitsbedrijf is er verantwoordelijk voor dat dit concept werkt. Het mobiliteitsconcept is opgenomen in:

  • het Stedenbouwkundig Plan Merwede van 6 november 2020
  • het Bestemmingsplan Merwedekanaalzone, deelgebied 5 dat de gemeenteraad van Utrecht op 7 oktober 2021 heeft vastgesteld
  • de Samenwerkingsovereenkomst Merwede die de gemeente en de private grondeigenaren in Merwede samen hebben gesloten op 30 november 2021. Het gaat hierbij dan onder andere om:
    • het exploiteren van parkeergarages (Waaronder het onder voorwaarden verstrekken van parkeerabonnementen voor toekomstige bewoners) en garages waar bezoekers van het gebied de fiets kunnen stallen
    • het verzorgen en aanbieden van deelmobiliteit voor bewoners
    • het aan- en bijsturen van het mobiliteitsconcept als geheel
  • We vinden het Mobiliteitsbedrijf de enige geschikte kandidaat, omdat:
  • Het Mobiliteitsbedrijf noodzakelijk is om uitvoering te kunnen geven aan de integrale gebiedsontwikkeling met de betrokken partijen. Dit volgt ook uit het Stedenbouwkundig Plan Merwede en het Bestemmingsplan Merwedekanaalzone. De ontwikkeling van de nieuwe stadswijk is een samenwerking van de private partijen OC-Merwede (AM / Synchroon), DD Invest (Boelens de Gruyter en G&S&), BPD, Merwede Real Estate (Greystar), en Merwede Vijf (Janssen de Jong Projectontwikkeling en Lingotto) en de gemeente. De partijen investeren de komende 10 jaar samen flink in dit Mobiliteitsbedrijf. Daarmee steunen ze voor lange tijd het mobiliteitsconcept. Ze zijn dus ook samen verantwoordelijk voor het slagen van het concept.
  • Het Mobiliteitsbedrijf in ieder geval op dit moment de enige partij is die de verschillende onderdelen van het mobiliteitsconcept in Merwede kan uitvoeren. Hierdoor kunnen we niet 1 onderdeel (zoals parkeerexploitatie) apart in de markt zetten. Dat brengt namelijk de haalbaarheid van het concept als geheel in gevaar. Dit komt omdat deze verschillende onderdelen op de volgende manier met elkaar verbonden zijn:
    • inhoudelijk (de onderlinge samenhang binnen het concept en de wijze van realisatie)
    • procesmatig (volgens welke planning en volgtijdelijkheid)
    • financieel (alle onderdelen dragen financieel bij om het gehele concept haalbaar te maken)
  • De gemeente en de private partijen hebben de initiële afspraken over het Mobiliteitsbedrijf en de daarmee samenhangende gebiedsontwikkeling al een aantal jaren geleden gemaakt en uiteindelijk vastgelegd in de Samenwerkingsovereenkomst Merwede van 30 november 2021. Deze afspraken zijn meer recent verder uitgewerkt in het Addendum mobiliteit dat partijen in maart 2023 hebben ondertekend.

We hebben objectieve, redelijke en toetsbare eisen gebruikt, die goed te controleren zijn. Als gemeente mogen we hier voor een groot deel ook zelf over beslissen (beleidsvrijheid).

Bent u het niet eens met dit plan? Laat ons dit dan uiterlijk 22 april 2024 weten. U doet dat door een kort geding tegen ons te starten.

Hebben wij op 22 april 2024 nog geen dagvaarding (oproep om voor de rechter te verschijnen) gekregen voor een kort geding? Dan mogen wij een overeenkomst sluiten voor het verhuren van de parkeergarages aan het Mobiliteitsbedrijf. Uw rechten zijn dan verwerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat u geen proces meer kunt starten. Ook kunt u geen schadevergoeding eisen of kosten aan ons terugvragen.


Bij vragen, neem contact via vastgoedgunningen@utrecht.nl.


Hulp en contact Vastgoedgunningen

Telefoon

14 030

E-mail

vastgoedgunningen@utrecht.nl