Verkoop Oudegracht 245

Ontwikkelaar Stadswaarde Vastgoed en initiatiefnemer/conceptontwikkelaar Douwe van Akkerveeken zijn na een selectie de winnaar van de tender van het kloostercomplex aan de Oudegracht 245 (voormalig poppodium Tivoli). Op 23 oktober is hiervoor de reserveringsovereenkomst tussen de winnaar en gemeente Utrecht getekend.

Wat komt er in het complex?

Er komen een boetiekhotel, kinderopvang, horeca en cultuur. 4 Utrechtse ondernemers, die samenwerken onder de naam 4U, gaan er ambachtelijke producten maken in de brasserie met een koffiebranderij, bierbrouwerij en bakkerij. Op de verdieping in de grote zaal komt een restaurant. Het podium in de grote zaal is straks een opstap voor Utrechts talent en een plek voor Utrechtse culturele organisaties zoals de HKU, De Coöperatie en Le Guess Who?. Lees meer op www.oudtivoli.nl

Wat gaat er nu gebeuren?

Het kloostercomplex is nu de komende 12 maanden gereserveerd voor de winnaar van de tender. Die werkt zijn plan in deze 12 maanden verder uit tot een ‘Definitief Ontwerp’. Daarna kunnen vergunningen worden aangevraagd. Als de vergunningen zijn gegeven en er geen bezwaar meer gemaakt kan worden, wordt het complex in eigendom overgedragen. Dan is Stadswaarde dus eigenaar van het kloostercomplex. Tot die tijd is de gemeente nog de eigenaar en wordt er nog volop samengewerkt tussen Stadswaarde en de gemeente. Stadswaarde verwacht dat het vernieuwde complex eind 2020 open kan voor publiek.

Hoe is de selectie gegaan?

In het voorjaar van 2018 startte een selectieprocedure om een koper te vinden voor het kloostercomplex. Kopers die interesse hadden, konden zich inschrijven. Aan de inschrijving werden een aantal eisen gesteld.

Selectieprocedure: een tender in 2 rondes

De gemeente selecteerde een consortium (samenwerkingsverband) door het houden van een tender. De tender bestond uit 2 rondes.

In de eerste ronde deelden geïnteresseerde kopers hun idee voor het pand. Uit de eerste ronde gingen 3 geïnteresseerde kopers door naar de tweede ronde.

In de tweede ronde werkten deze 3 partijen samen met de gemeente hun idee uit tot een schetsontwerp. De gemeente selecteerde daarna de winnaar van de tender. De winnaar werd geselecteerd door het plan voor de herontwikkeling en het financiële bod van elk van de 3 geïnteresseerde kopers tegen elkaar af te wegen.

Waar moest de nieuwe eigenaar aan voldoen?

De nieuwe eigenaar:

 • past bij alle generaties eigenaren die het complex al heeft gehad:
  • de nieuwe eigenaar zorgt dat iedereen zich thuisvoelt in de gebouwen waar pop-iconen, kloosterbroeders en weeskinderen ooit hun intrek namen
  • de nieuwe eigenaar zorgt dat iedereen zich vrij voelt om het complex te bezoeken en te gebruiken. Een complex dat 1 geheel vormt met de omgeving
 • heeft ervaring met het herontwikkelen en duurzaam maken van monumentale gebouwen
 • zorgt voor de ontwikkeling, de realisatie, het eigendom én de exploitatie
 • zoekt tijdens de uitwerking van de plannen nauwe samenwerking met de buurt en de gemeente
 • zorgt ervoor dat het complex een positieve bijdrage levert aan de sfeer, aantrekkelijkheid en leefbaarheid van dit deel van de binnenstad
 • houdt rekening met de ambities van de gemeente voor duurzame en gezonde verstedelijking
 • houdt rekening met het bestemmingsplan

Belangrijke punten uit het bestemmingsplan

 • De kloostergang en het kloosterhof krijgen een centrale rol en herstel de ruimtelijke structuur van het kloostercomplex.
 • Het complex moet toegankelijk zijn voor bewoners en bezoekers van de stad.
 • In het complex moet een mix komen van minimaal 2 hoofdfuncties: culturele voorzieningen, hotel, (lichte) horeca, dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen. Naast de hoofdfuncties mogen in de mix ook andere onderdelen zitten: wonen (alleen op de verdieping), ondersteunende detailhandel, ondersteunende creatieve bedrijven.
 • De parkeernorm (hoeveel parkeerplaatsen er moeten zijn) hangt af van de functie. De vorige functie, cultuur en ontspanning, dat heeft een bijzonder hoge parkeernorm.

Historische gebouwen

Het kloostercomplex

 • Oudegracht 245, Springweg 102C, Springweg 102D, Springweg 102E
 • Oppervlakte: ongeveer 5.000 m2
 • Perceeloppervlakte: ongeveer 2.977 m2
 • Tuin: ongeveer 781 m2 (het onbebouwde deel van het perceel aan de kant van de Zwaansteeg)
Vorige eigenaren
Van - totGebruikt doorEigenaar
1267-1582Klooster ZakbroedersRooms-Katholieke Kerk
1582-1926Gereformeerd burgerweeshuisStad Utrecht
1926-1968SpoorweghuisNederlandsche Vereeniging van Spoor- en Tramwegpersoneel
1968-2018'Tivoli Tijdelijk', poppodium Tivoli, KytopiaGemeente Utrecht

Lees meer over de geschiedenis van de gebouwen

Documenten

Hulp en contact Oudegracht 245

E-mail

oudegracht245@utrecht.nl

Telefoon

14 030